hétfő, február 02, 2015

Mi is megünnepeltük a megszentelt élet világnapját Felsőháromszéken

Kolostorunk kápolnájában
Gyertyaszentelő Boldogasszony napján immár második alkalommal ünnepeltük meg az esztelneki ferences templomban a Megszentelt Élet Világnapját a régiónkban élő, dolgozó és imádkozó szerzetes nővérekkel. Ennek keretében közösen adtunk hálát a hivatás nagy ajándékáért, erőt és kegyelmet kérve annak további megéléséhez és ugyanakkor újabb szerzetesi és szerzetesnői hivatásért imádkoztunk és erre kértük a szép számban megjelent híveket is.

Ezt a napot Szent II. János Pál pápa rendelte el 1997-ben. Valamiképpen rá akarta irányítani a figyelmet a szerzetesekre és szerzetes nővérekre, akiknek hivatásukból eredően a krisztusi fény hordozóinak kell lenniük. Erre erősített rá a jelenlegi szentatya, Ferenc pápánk, amikor 2013 novemberében az Általános Elöljárók éves közgyűlésének végén meglepetésként jelentette be a jelenlévő elöljáróknak, hogy a 2015-ös év a Megszentelt Élet Éve lesz. A Szentatya ezzel kapcsolatosan arra hív, bennünket, szerzeteseket, hogy fogadjuk be újra az evangélium örömét, hogy másokat is megfertőzhessünk vele, hogy vessük össze életünket az evangéliummal, és bátran hozzuk meg a szükséges döntéseket.

Felsőháromszéki ünneplésünket közös Szentségimádással kezdtük, majd a szentmiseáldozat bemutatásával folytattuk. Ahhoz, hogy a fény, a krisztusi fény hordozói és tovább adói lehessünk, előbb nekünk, magunknak kell a fényt befogadnunk – mondta szentbeszédében a szentmise főcelebránsa Csiby József, a Brassó, belváros plébánosa.

A szentmise után a jelenlévő szerzetes közösségek – Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérei - Árkos, Szent Családról nevezett Mallersdorfi Szegény Ferences Nővérek – Brassó és Kézdiszentlélek, Szeretet misszionáriusai – Teréz Anya „leányai”- Sepsiszentgyörgy – képviselői rendjükről és tevékenységükről beszéltek a teljes létszámban visszamaradt és nagy érdeklődést tanúsító híveknek. Majd utána a ferences kolostor bemutatására került sor és azt egy jó hangulatú, kötetlen beszélgetéssel kitöltött agapé követte.

fr. Szilveszter ofm

Nincsenek megjegyzések:

Sapientia Szabadegyetem 2024. 04. 11. – Dr. Holló László: TORDAI VALLÁSSZABADSÁG ÉS A KATOLIKUS AUTONÓMIA

.  Leírás A Magyar Országgyűlés a 2018. évi I. törvényében január 13-át a vallásszabadság napjává nyilvánította annak emlékére, hogy az 156...