kedd, december 22, 2015

Ó, Király - Jézus hét megszólítása az úgynevezett ó-antifónákban



image

Egymás elleni harcra vagy együttműködésre születtünk? A kereszténység az embertől idegen életforma? Az “önző gének” uralma alatt élünk, vagy más királyunk van?
Karácsonykor egy király születését ünnepeljük. Jézus királysága idegenként hathat a XXI. század küszöbén. A bevezető kérdések fényében azonban közel kerülhet hozzánk egzisztenciális üzenete.
“Ó, nemzetek Királya és szívük Kívánsága, az Egyház Szegletköve! Te egybekapcsolod régi és új választott népedet: jöjj, üdvözítsd az embert, akit a föld anyagából alkottál!”
Király, aki egybegyűjti jászla köré a társadalom peremére taszított pásztorokat és napkelet bölcseit.
Király, aki egybegyűjti tanítványi körébe a forradalmárt és a kollaboránst.
Király, aki egybegyűjti bennem, ami szétesett. Király, akinek uralma a szeretet győzelmét hozza el életembe. Király, akinek uralma békét hoz szívem birodalmának minden zugába.

image

Nem pusztán reménykedjem Karácsony békéjében, hanem döntsek a szeretet mellett. Minden nehézséget, a megégett süteményt, a kiégett karácsonyi izzósort, a befejezetlen takarítást, vonjam Jézus, a szeretet uralma alá. Azaz minden döntésemben az vezessen mi szolgálja inkább a szeretetet. A békéhez vezető út a szeretet melletti döntésekkel van kikövezve.

“A pályaudvaron egy idős bácsi a feleségét várja. Mikor a nénike megérkezik, megölelik egymást: – De jó, hogy végre megjöttél, úgy hiányoztál! – szól a bácsi. – De jó, hogy végre látlak, olyan hosszú volt ez a két nap – válaszol a néni. A közelben álldogáló fiú, aki a barátnőjét várja meghatódik a jelenet láttán és odalép hozzájuk: Ne tessék haragudni, önök mióta házasok? – Éppen 50 éve – hangzik a válasz. – Remélem mi is ilyenek leszünk ötven év múlva a kedvesemmel – mosolyog a fiú. A bácsi odalép hozzá, megfogja a vállát és azt mondja: Fiatalember, maga ezt ne remélje. Maga ezt döntse el.”

“Ó, nemzetek Királya és szívük Kívánsága, az Egyház Szegletköve! Te egybekapcsolod régi és új választott népedet: jöjj, üdvözítsd az embert, akit a föld anyagából alkottál!”

 Forrás: Karácsonyi célegyenes

Nincsenek megjegyzések:

Nagycsütörtök: a legnagyobb szeretet pillanatai a legnagyobb árulás alkalmaivá is válhatnak

Lábmosás március 28., csütörtök Jn 13,1-15 Galaczi Tibor SP elmélkedése Fájdalmas tapasztalatunk, hogy nagyon sokszor az emberi életben a le...